Atık Yönetimi
Üretim yaparken insan ve çevre sağlığını tehdit eden atıkların yönetimi atık yönetimi olarak adlandırılır. Atıkların toplanıp depolanması ve geri dönüştürülmesi işlemlerini kapsar. İşletmeler, insanı ve çevreyi olumsuz etkileyebilecek atıkların güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için bazı ilkelere uymak zorundadır. Böylece masraflardan da tasarruf edebilirler.
Atık hiyerarşisinde bulunan atık yönetimi basamakları yukarıdan aşağıya şu şekildedir:
- Önleme
- Azaltma
- Tekrar kullanım
- Geri dönüşüm
- Enerji kazanımı
- Bertaraf
Atık yönetimi hizmeti veren AYA OSGB, işletmelerin tehlikeli maddelerini atık olarak değerlendirilmesi ve bunların geri dönüşümünü sağlar.
Atık Yönetimi Nasıl Yapılır?
Atık yönetimi prosedürü uygulanabilir ve verimli bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun için aşağıda verilen adımları izlemek gerekir:
- Yetkili bulmak: Atıklara ait çalışmaların sorunsuz bir şekilde ilerletilmesi için öncelikle sorumlu birini bulmak gerekir. Çevre Birimi oluşturulduktan sonra personeller arasında işbölümü yapılır.
- Atığın tanımlanması: Tespit edilen atıklar tanımlanarak kaynakları tespit edilmelidir. Evsel, ambalaj, katı, endüstriyel atıklar gibi sınıflardan hangisinde olduğu belirlenmelidir. Atıkların toplanma, taşınma ve depolama prosedürleri ayarlanmalıdır.
- Atığı toplama: Atıkların bulunduğu yere yeterli miktarda ve atığın cinsine göre konteynerler konmalıdır. Bu konteynerlerin üzerine atığın türünü belirten bilgiler yazılmalıdır. Bu ayırma yöntemi atıkların kaynağında toplanmasını daha da kolaylaştırır.
- Personel çevre eğitimi: Atık yönetimi sorumlusu ve tüm personele atık yönetimi konusunda bilgi verilmelidir.
- Geçici atık depolama alanı kurulması: Farklı konteynerler içinde toplanan atıkların tesis içinde güvenli bir şekilde depolanabilmesi açısından geçici atık depolama sahası kurmak gerekir.
- Atık ön işlem: Atıklar daha az yer kaplaması için sıkıştırılarak veya susuzlaştırılarak depolanmalıdır.
- Atıkların yok edilmesi: Geçici depolama sahasındaki atıklar, lisanslı tesislerle görüşülerek bertaraf edilir.
- Rapor tutulması: Yapılan işlemler kayıt altına alınarak Atık Yönetim Planı hazırlanmalı ve takip edilmelidir.
Atık yönetimi uygulaması ile hedeflenen şey, atıkların çevreye vereceği zararı en aza indirgemektir. AYA OSGB hizmetleri sayesinde işletmenizin atık yönetimini güvenle yaptırabilirsiniz.
Atık Listesinde Hangi Atıklar Bulunur?
Çevresel atıkların bertaraf edilme sürecini kapsayan atık yönetimi bazı maddeleri atık olarak sınıflandırır. Atık yönetimi yönetmeliği kararına göre atık listesi şu şekildedir:
- İnşaat sonrası yıkıntı ve kalıntılar
- İnsan ve hayvan sağlığı ile ilgili yapılan araştırmalarda çıkan atıklar
- Metal atıklar
- Kimyasal atıklar
- Kontamine olmamış hafriyat toprak
- Evsel atıklar
- Atık sular
- Radyoaktif atıkları
- Ticari kurum ve kuruluş atıkları
- Yerleşim yerlerinde bulunan belediye atıkları
- Tarım, hayvancılık, ormancılık ve avcılık sonucu ortaya çıkan atıklar
- Petrol, doğalgaz işlemesi ile ortaya çıkan atıklar
Atık yönetiminde öncelik sırası atık meydana gelmesini önleme ile başlayıp son seçenek olarak bertaraf etmeyi şeklindedir.
Atık Yönetiminin İlk Hedefi Nedir?
Atık yönetiminde asıl amaç, dünyayı daha yaşanabilir kılmak ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmaktır. Atık yönetimi ve geri dönüşüm ile doğal kaynakları korumak, enerji ve finansal masrafları kısmak, çevre kirliliği oranı ve tehlikeli atıkların miktarını azaltma gibi amaçları vardır. Atık yönetimi yaptırması zorunlu olan işletmeler, atık yönetimi yaptırmazsa faaliyetlere başlayamaz. Atık yönetiminin yapılması konusunda uzman olarak çalışan ve lisans sahibi birimler, bu hizmeti vermektedir. Atık yönetimi konusunda alanında uzman kişiler, işletmelere giderek atık yönetmeliğine uygun plan çıkarır. Temiz çevre, sağlıklı yaşam ve verimli çalışma koşulları açısında atık yönetiminin önemi oldukça büyüktür.
Atık yönetimi hizmeti veren AYA OSGB, işletmelerin atık konusunda bilgilenmesi ve gerekli önlemleri alması konusunda destek olur. Atık yönetimi ilkeleri esasına dayanarak işletme atıklarının ayrıştırılması ve bertaraf edilmesini sağlar.