Hemogram (Kan Tahlili) Testi Nedir?
Hemogram testi genel olarak kan sayımı olarak bilinen işlemin diğer adıdır. Bu işlemden sonra insanların sağlıkları hakkında birçok önemli bilgi elde edilebilir. İşlemin amacı kan içinde yer alan hücrelerin sayılarını belirlemektir. Aynı zamanda bu işlem ile insanların kemik iliği değerlendirmesi de yapılır. Yapılan testlerden sonra bazı durumlarda hastalıkların teşhis edilmesi veya var olan hastalıkların nasıl tedavi edileceğinin belirlenmesi de mümkün olabilir. Bu sebeple önemli bir sağlık testi olarak bilinir. Hemogram testi değerleri ortaya çıktığı zaman tanı konulabilecek hastalıklardan bazıları şunlardır;
- Lenfoma
- Alerji
- Talasemi
- Pıhtılaşma bozuklukları
- Kan kanseri veya diğer kanser çeşitleri
- Enfeksiyon veya inflamasyon
- Polisitemia vera
- Otoimmün hastalıklar
- Kemik iliği hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Anemi
Hemogram kelimesinin sözlük anlamı kan hücrelerinin özelliklerinin incelenmesi demektir. Yapılan testlerden sonra ortaya çıkan değerler kişilerin o anki sağlık durumları hakkında bilgi verdiği gibi aynı zamanda gelecekte yaşamaları muhtemel sağlık sorunları hakkında da ön bilgiler verebilir. Birçok kişi bu işlem hakkında bilgi sahibi olmadığı için hemogram testi nasıl yapılır ve hemogram kan testi nedir ya da hemogram kan testi sonuçları nasıl değerlendirilmelidir gibi soruların yanıtlarını arayabilirler. Bu konuda bilgiler almak ve uzman desteği sağlamak isteyen kişiler AYA OSGB uzmanları ile iletişime geçerek aradıkları tüm bilgilere ulaşabilirler.
Hemogram Testi Neden Önemlidir?
Bir kişinin yaşadığı sağlık sorunlarının temelinde ne olduğunu anlamak ve ona uygun tedavi yöntemleri geliştirebilmek için birçok farklı sağlık testi yapılabilir. Bu testlerden biri olan hemogram testi kesin olmasa da yine de doğruya çok yakın sonuçlar verebilen bir testtir. İnsanların kan değerleri o kişilerin sağlıkları hakkında fikir edinebilmek için doktorların en çok önem verdikleri konulardan biridir.
Doğru bir şekilde analiz edilen kan değerleri kimi zaman can kurtaracak kadar önemli bir hale gelebilir. Bu sebeple iş yerleri, spor kulüpleri, bazı okullar veya buna benzer kurumlar insanlardan kayıt işlemlerin de mutlaka hemogram testi yaptırmalarını isterler. Hatta aynı durum evlenecek kişiler içinde geçerlidir. Karı koca arasında yaşanacak kan uyuşmazlıkları doğacak çocuklarda ciddi hastalıklara neden olabileceği için bu test çok daha önemli bir hale gelmektedir.
Hemogram testi neden yapılır ve bu test ile kesin bilgiler elde edilebilir mi sorusu birçok kişinin yanıtını öğrenmek için araştırmalar yaptıkları konulardan biridir. Bu konuda hem sağlık kurumlarından hem de yetkili kişilerden gerekli bilgiler alınabilir. Yapılan test için kişilerin parmak uçlarından alınacak bir veya iki damla kan damlası yeterli olur. Bu sebeple yapılması kolay bir test olduğu gibi aynı zamanda insanlara zarar veren veya sıkıntı çektiren bir işlem değildir. Sağlık ocaklarından özel sağlık kurumlarına kadar birçok farklı sağlık kurumunda hemogram testi yaptırılabilir.
Hemogram Kan Tahlili Nasıl Yapılır?
Hemogram kan tahlili sonuçları etki görebileceği için damara herhangi bir sıvı verilmeyen damar yolu bağlanmamış olan bir damar seçilmektedir. Kan örneğinin alınacak olduğu damarın bulunduğu alan dezenfektan yardımıyla güzelce dezenfekte edilmelidir. Turnike yardımı ile kan alınacak damarın üzerinden bağlama yapılmaktadır. Kan tahlili için yeterli ölçüde kan örneği alındıktan sonra kan örnekleri bekletilmeyecek şekilde EDTA içerikli tüplere konulmaktadır. EDTA ismi verilen madde kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Fakat her durumda kanda pıhtı oluşmaması adına 6-7 defa yavaşça altüst edilmek sureti ile karıştırılmalıdır. Kesin olarak hassasiyet gerektirmekte olan bir işlem olduğundan çalkalanmamalıdır. Alınmış olan kan incelenmek üzere laboratuvara gönderilerek kan testine özel cihazlar aracılığıyla ölçümü gerçekleştirilir.
Hemogram Testi Ne için Yapılır? Sonuçları Ne Kadar Zaman İçinde Çıkar?
Hemogram testi yapıldığı zaman alınan kan örnekleri üzerinde bazı özel işlemler yapılır. Kan alınacak kişilerin aç veya tok olmalarının bir önemi yoktur. Alınan kan örnekleri oda sıcaklığında 10 saate kadar kalabilir. Saklama işlemleri buzdolabında yapılacaksa bu süre 18 – 20 saate kadar çıkabilir. Bu sebeple hemogram testi ne kadar sürede çıkar sorusuna yanıt arayan kişiler genellikle bu işlemlerin sonuçlarının ertesi gün alabileceklerini görebilirler.
Bu testin sonuçları herkeste aynı çıkmayacaktır. Bu sebeple hekimler çıkan sonuçları analiz ederken kişilerin yaşları, kiloları, yeme içme alışkanlıkları, düzenli olarak kullandıkları ilaçlar, sahip olduklar kronik hastalıkları veya daha önce geçirdikleri hastalıklar gibi durumları da mutlaka dikkate almalıdırlar.
Özellikle iş yerleri işe alacakları kişilerden istedikleri sağlık raporlarının yanında hemogram testi de isteyebilirler. Bazı kurumlar düzenledikleri sağlık raporların da ise standart olarak bu testi de sağlık raporuna dahil etmektedirler. Bu durum o kişilerin hangi işler de çalışmaya uygun olduklarını anlamak veya o kişilerin işe alınıp alınmayacaklarına karar vermek için çok önemlidir. Bazı özel sağlık kurumları kendilerinden istenen hemogram testlerini ücret karşılığı verebilirler.
Bu sebeple bu testi yaptırmak isteyen kişiler mutlaka bu kurumlar ile iletişime geçerek hemogram testi fiyatı hakkında gerekli bilgileri almalıdırlar. Özellikle bu testi işe başlamak için yaptıracak olan kişiler öncelikle hemogram testi işe girişte gerekir mi ya da iş için hemogram testi nerede yapılır veya bu testi ücretsiz yaptırmak mümkün mü gibi sorulara da yanıt aramalıdırlar.
Hemogram testi normal değerleri için belirlenmiş bazı standart değerler vardır. Bu değerlerin az veya fazla olması o kişilerin sağlıkları hakkında bir sorun olduğuna işaret olabilir. Erkekler de normal rbc aralığı mikrolitre başına 4,7 ile 6,1 milyon iken bu rakam bayanlar da 4,2 ile 5,4 çocuklar da ise 4,0 ile 5,5 milyon mcl olmalıdır.
Hekimler yapılan testten sonra gerekli değerlendirmeleri yaparak insanları yönlendirebilirler. Kan testi kişilerin tek başlarına ev ortamında yapabilecekleri bir işlem değildir. Kanın tam olarak analiz edilmesi için kesinlikle klinik ve laboratuar ortamında bu işlemler için üretilmiş ekipmanların kullanılması gerekir. Özellikle hemogram testi nedir ve hemogram testi sonuçları nasıl olmalıdır gibi konularda alınacak uzman görüşleri doğru adımlar atmak için çok önemlidir.
Hemogram Kan Testinde Nelere Bakılır?
Hemogram kan testi denildiğinde geniş kapsamlı bir test ortaya sunulmaktadır. Hemogram kan testinde nelere bakılır sorusu ise bir o kadar geniş bir cevap sunmaktadır. Hemogram testi içeriğinde çok sayıda bakılacak kan özelliği barındırmaktadır. Bu kan testi uygulamasında nelere bakıldığını şöyle sıralamak mümkündür;
- WBC beyaz küre sayısı: Beyaz kan hücreleri üzerinde lökositler ve akyuvarların sayılması işlemine yaramakta olan bir incelemedir.
- PLT trombositler: Platalet kanamanın durması için büyük önem taşımakta olan bir değerdir. Özellikle pıhtılaşma sorunu yaşayan hastalar için önemli bir testtir.
- MCH: Açılımı Mean Corpuscular Hemoglobin olan MCH, ortalama eritrosit hemoglobini değerlerini göstermekte olan bir test türüdür. Hemoglobin alyuvara kırmızı rengi vermektedir.
- RBC: Red Blood Cell kandaki eritrosit yani alyuvar sayısının doğrudan ölçümünde kullanılmakta olan bir kan testidir.