İSG Hizmeti

İSG Hizmeti Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği yani İSG kısaltması ile tabir edilmekte olan bir yönetmelik olarak hayata geçirilmiştir. Bu yönetmelik ile birlikte hedeflenmekte olan iş yeri ortamlarında oluşabilecek her türlü kaza ve risklere karşı tedbir alınmasıdır. Mümkün olabildiğince gözlemlenmekte olan olası kaza ve risklerin ortadan kaldırılması planlanmaktadır. İSG hizmeti işveren yükümlülüğünde yürümekte olan bir hizmet olarak iş yerinde oluşabilecek kazaların veya mesleki hastalıkların oluşmasına karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi ve gerekli durumlarda müdahale edilebilmesi için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından alınan yardım olarak isimlendirilmektedir. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi gibi işyerlerinde bulunmakta olan diğer sağlık personelleri de sağlık ve güvenlik adına oluşabilecek riskler karşısında alınabilecek önlemler üzerine çalışmalar yaparak yapmış oldukları bu çalışmaları işverene öneri olarak sunma görevi üslenmektedirler. İSG hizmeti yönetmeliği uygulanmayan iş yerleri tespitinde 6331 sayılı kanun gereğince işveren tarafına ağır idari para cezası uygulanmaktadır. İş yeri ve çalışan güvenliği üzerinde olumlu sonuçların oluşmasında destek olan İSG hizmeti günümüz şartlarında kullanımı zorunlu hale getirilmiş olan bir yönetmeliktir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetinin İşyerleri Üzerindeki Önemi Nedir?

Son dönemlerin en gerekli yönetmelikleri arasında bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti öncelikli olarak iş yerlerinde çalışanların güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Oluşabilecek her türlü hastalık veya kaza durumunun önüne geçmek başlıca hedefler arasında yer almaktadır. Çalışanlar üzerinde güvenliği sağlamak meslek hastalıklarının engellenmesi, ruhsal ya da bedenen zarar görmelerinin önüne geçilmesi çalışma oranında artış göstermektedir. Bu durum iş yerinde İSG yönetmeliğinin önemini fazlasıyla belirtmektedir. Çalışanlar, işletme ve üretim güvenliği bir iş yerinin hem kazancını hem de iş haddinin artışını birlikte getirmektedir. Ekonomik açıdan gelişim ve üretim konusunda artış her işletme adına büyük bir öneme sahiptir. İsminden yola çıkarak amaçları doğrultusunda çok yönlü bir yönetmelik olarak tanımlanabileceği gibi içeriğinde faydalanmış olduğu bilim dalları çok sayıda çeşitlilik göstermektedir. Tehlike sınıfları değerlendirilmesi sonucu işçi ve işveren üzerine büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Gelişim olarak olumlu sonuç almak için risk oranı az tehlikeli olarak belirlenen iş yerlerinde eğitim seçenekleri zaman aralıklarına yayılmış olarak sunulmaktadır. Bu durum ise az tehlike içeren iş yerlerinde 3 ayda bir olsa da tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde ayda 1 olarak da gözlemlenebilmektedir. Belirli dönem ve aralıklar ile tekrarlanmasındaki amaç iş yerlerinde oluşabilecek olan risklerin azalmasının yanı sıra çalışanların bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

İş Güvenliği Hizmeti Almama Durumunda Getirilen Cezai Yaptırımlar Nelerdir?

İş güvenliği hizmeti insan hayatı üzerinde oluşabilecek olan birtakım problemlerin önüne geçmeyi hedeflemektedir. İnsan hayatı büyük bir önem taşımakta olan bir değer olarak kabul görmüştür. Bu nedenle de bu değer üzerinde koruma ve önem almak en az insan hayatı kadar önem taşımaktadır. İş yerlerinde oluşabilecek olan kaza, sağlık problemleri veya risk taşımakta olan olumsuzluklara karşı önceden önlem alınmasını hedeflemekte olan bir hizmet oluşturulmuştur. Gerek işveren gerekse işçiler tarafından olsun İSG hizmetlerinin desteklenmesi gereken hizmetler olduğunun bilincinde olunmalıdır. Aksi takdirde yaşanabilecek olumsuzlukların yanı sıra resmi olarak uygulanmayan iş güvenliği hizmeti iş yeri sahiplerine idari para cezası olarak dönüş sağlayacaktır. Yansıtılmakta olan bu idari para cezası hizmet almaktan kaçınılan ay miktarı ve iş yeri çalışan sayısı ile hesaplanarak uygulanmaktadır. Bu durum ise hizmeti almayan işletmeler bünyesinde ağır yaptırımlara dönüşebilmektedir. Durum böyle geliştiğinden kaynaklı olarak İSG hizmeti alma zorunluluğu oluşmakla birlikte yaptırımların ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. İSG hizmeti ile birlikte üretim ve işgücü adına olumlu etkiler almak mümkün hale gelmektedir.

İSG Hizmetinin İşyerlerine Sağlamış Olduğu Yararlar

İşletmeler adına geliştirilmiş olan İSG hizmeti hemen tüm işletmeler açısından aynı hizmeti ya da benzer hizmeti sağlamaktadır. Bu durum ise iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu yönetmelik şartlarını oluşturmaktadır. Cezai yaptırımlar ile kıyaslama yapıldığında bir iş yerinin iş güvenliği hizmeti ücreti çok makul fiyatlar üzerinden değerlendirilmektedir. İş güvenliği hizmeti içerisinde uygulanan ve sunulan faydalar bulunmaktadır. Bu hizmet ile iş yerlerine sunulmakta olan faydalar;

  • Çalışanlara iş yeri hekimi tarafından çalışma onayı verilmesi,
  • İş yerinde oluşabilecek her türlü rahatsızlık ve problemler üzerinde kayıt tutulması,
  • Çeşitli iş programları üzerinde risk ölçümü raporu hazırlanması,
  • İş yeri için gerekli olan acil durumlarda kullanılacak olan programların oluşturulması,
  • Bir iş yerinde gerekli olan çalışma kıyafeti ve ekipmanların oluşturulması,
  • Olası problemler üzerinde gerekli tatbikat uygulamalarının gerçekleştirilmesi,
  • İş sağlığı ve güvenliği üzerine tüm çalışanların bilgilendirilmesi,
  • Yıllık olarak değerlendirme raporlarının çıkarılması,
  • İş yeri çalışma şartları içerisinde kullanılmakta olan cihaz ya da makinelerin belirli periyotlarda bakım ve kontrollerden geçirilmesi,
  • Çalışma ortamlarında dönemsel olarak denetimler yapılması şeklinde sıralanabilir.

Böylelikle her alanda koruma ve gerekli tedbirler alınmış olarak üretim ve çalışma standartları en üst seviyeye taşınmaktadır. İş güvenliği hizmet fiyatları karşısında bakıldığında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almama cezası uçurum farklar ortaya çıkarmaktadır. İş yerleri için ısrarla önerilmekte olan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti hem cezai işlemlerden kaçınmak hem de iş yerinde aksaklıkların yaşanmadan çalışma ortamlarını yönetmek adına fayda sağladığı gözlemlenebilmektedir. Bütünüyle iş yerlerinin üretimi ve problemsiz bir şekilde işleyişini sürdürebilmeleri adına iş sağlığı ve güvenliği hizmet alımı teknik şartnamesi üzerinde inceleme yapmaları gerekmektedir. AYA OSGB bu konu ile ilgili olarak profesyonel bir hizmet sunumu gerçekleştirmektedir. Tüm bilgi ve detayları incelemek için sayfayı ziyaret edebilir ilgili alanlar üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

İSG Hizmetleri Nelerdir?

İSG hizmetleri denildiğinde sadece kaza ve olası riskleri engellemek amacı taşımakta olan bir hizmet olmadığı gibi çeşitli görevler ile iş yerlerinde fayda sağlamaktadırlar. Bu faydaları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

  • Çalışanlar için çalışabilir raporlaması.
  • Sağlık kontrolleri ve rapor hazırlama.
  • Genel olarak denetime tabi tutulan alanların denetlenmesi.
  • İş sağlığı üzerinde araştırmalar ve geri bildirim hazırlanması.

İSG Hizmeti Nedir?

Modern çağda çalışma koşulları içerisinde oluşabilecek iş kazalarına karşı önlem ve işletmelerin bu alınan önlemlere uygun bir kuruluma sahip olmaları zorunlu şartlar arasında bulunmaktadır. Bu nedenle de İSG hizmetleri ülkemiz dahil olmak üzer tüm dünyanın ilgilendiği ve uyguladığı bir çalışma tipi olarak tamamen insan ile ilgili çalışmalar yürütmektedir.

İSG Hizmetlerinin Yürütülmesinde Kimler Sorumludur?

İSG hizmetlerinin yürütülmesi çalışması içerisinde sorumlu kişileri şöyle sıralamak mümkündür:

  • İşveren veya işveren vekili
  • İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi
  • İnsan kaynakları, personel, sosyal işleri yürütmekle görevli kişi
  • Eğer varsa sivil savunma uzmanı
  • Çalışan temsilcisi ya da baş temsilci